Soroksáron, ezen a nyugalmáról és családias hangulatáról ismert kertvárosban, Budapest déli részén, a Grassalkovich út 241. szám alatt működik a Sramli Csárda, ami réges-régen lovas fogadóként indult. A parasztok a környező falvakból hozták fel a megtermelt árut a pesti piacra, és itt, a város szélén szálltak meg. A lovakat bekötötték az udvaron lévő pajtába, ők és utasaik pedig hajnalig pihentek, esetleg ittak egy pohár bort, ettek egy kis házikolbászt. Korán indultak tovább. Később ennek a régészeti leleteit az 1990-es
években bekövetkező tereprendezés során megtalálták – rozsdás patkó és az istálló kezdetleges alapjainak formájában. Egy letisztított, félig elrozsdásodott patkót a Csárda akkori vezetője megtartott emlékűl. Az 1930-as évekből már vannak olyan fényképek, melyeken a később lebombázott, illetve végül lebontott épületek még állnak. Az egyiken szüreti mulatság látható. A régi időket idéző fényképek, grafikák most a két terem falát díszítik – őrzik a jelent – így a betérő vendég nem csak a sváb ételekből, hanem Soroksár múltjából is kap egy kis ízelítőt.
A Csárdát a mende-monda szerint sok neves író és költő felkereste akkoriban, bár erre bizonyíték a szájhagyományon kívül nem akad. A felkelések, forradalmak idején az ellenállók kedvelt bázisa volt. Ennek következményeként a falak helyenként U alakban pótolva vannak, ami annyit jelent, hogy valószínűleg több bombatalálat érte az épületet. A megpörkölődött koszorúfák, gerendák, szarufák tűz pusztításáról árulkodnak. A fogadó sem kerülhette el az államosítást. Később szövetkezeti tulajdonba került.

A történet innen kezdődik…
A Délpesti Áfész üzemeltette a vendéglőt, amikor az akkori üzletvezető 1968-ban üzletvezetőként átvette a Csárda irányítását. A kezdetektől fogva az italfogyasztás visszaszorítását szorgalmazta, és azon volt, hogy az étkeztetés legyen a főprofil. Abban az időben este pezsgőbontással ünnepelték, ha ezer forintos ételforgalmat bonyolítottak le. Teltek-múltak az évek. Még szövetkezeti tulajdonban volt, amikor 1990-ben jelentős felújításon esett át. 1996-ban Attila tanulóként került az étterembe. Kezdetben a szakács szakmát, majd a pincér szakmát tanulta meg. A sok-sok év alatt megtanulta az üzlet vezetését, elleste annak irányításának fortélyait, hogy feleségével tovább vigyék a Sramli Csárda jó hírnevét és családias hangulatát.

És a történet itt folytatódik…
Célunk, a hagyományos és sváb ételek mellett új ételek, italok és tálalási módok bevezetése. Az ételek hazai alapanyagokból,  hagyományos eljárással készülnek. A csárda jellemző ételspecialitásai a sváb csirkeleves kaláccsal, sváb pecsenye, sváb libamáj és a desszertek közül a túrós smarni szilvaöntettel és a mákos lütyü. A klasszikus ételek sorából is mindig megtalálunk valami ínyencséget az étlapon, a heti menü minden héten valami újdonságot csempész be a Csárda ételkínálatába. Szombatonként élő zenével, nyári időszakban a 60 fős kerthelységgel, csapolt sörrel várják kedves vendégeiket.

Minőség, hagyomány generációkon át. – Sramli Csárda